onsdag, januari 09, 2008

Överlevnadsstrategi

När jag var yngre spelade det ingen roll hur mörkt det blev under den sena hösten eller under vintern. Jag pallade allt och tyckte att det var skönt med lugnet. Men nu. De senaste dagarna har varit tunga, mörkret utanför är plågsamt påtagligt och det känns som om det vore lättast att bara dra sig undan världen och invänta ljuset.

Jag behöver en överlevnadsstrategi! Något att se fram emot i januari när julen är utrensad. Det ligger nära till hands att rensa ut hemma, men det räcker inte. Idag bestämde jag mig för att ägna januari åt att drömma mig bort och planera framåt. Om nuet känns outhärdligt så varför inte fly i tanken?

Jag ska gå med block och penna genom huset, från rum till rum, och skriva ned vad jag tycker behöver göras i varje skrymsle och vrå. För att det inte ska bli alltför överväldigande kommer jag i år att koncentrera mig på förvaring. Vilken förvaring behövs i de olika rummen? Det skriver jag ned och sedan har jag nästan ett helt år på mig att ordna det - om det fortfarande känns viktigt när ljuset äntligen kommer. Vem vet, nästa år ägnar jag kanske januari åt att gå med papper och penna och anteckna vad som krävs för att det ska bli mysigare, eller hur vi ska spara energi...

Det lustiga är att jag längtar så att det värker efter mörker när solen gassar som värst på sommaren. Lagom är tydligen bäst för somliga. Varför uthärda sommar och vinter när man kan njuta av vår och höst? Det vore inte dumt alls om det gick att snabbspola de årstider man tycker mindre om och sedan välja slow motion när temperaturen och ljuset är behagligt och precis som man vill ha det.

I mitt förra inlägg lyckades jag formulera mig så att min käre make framstod som hopplöst förälskad i Victoria Silvstedt. Jag vill bara meddela att så inte är fallet. Victoria har aldrig varit makens ideal, även om hon tydligen var söt innan farbror plastikkirurgen satte skalpellen i henne. Men vet ni vad? Hennes äldre syrra var tydligen ännu sötare än Victoria! Nu vet ni det ;-)

36 kommentarer:

Vårt lilla hem sa...

Jag känner med dig vännen!
Jag känner samma sak. Har just kommit hem efter att ha fikat med en väninna i några timmar. Vi har suttit och beklagat oss över att allt känns så tungt och trögt nu. Sen räknade vi upp allt vi har att va tacksamma för och då kändes allt genast mycket bättre :) Fast mörkret tar på en, vill ha ljuuus!! :)

Hihi, jag tänkte samma tanke när jag körde hem nu - jag ska skriva en lista på vad som behöver göras/vad jag vill göra i varje rum! :) Då får jag lite att beta av och lite mer sturktur i mina tankar som bara irrar runt just nu.

Kram på dig!
Jenny

Jag gillar ditt "lyktbord"!

Hanna - Den vita skolan sa...

Mörkret är fär bedrövligt. Jag håller helt med dej. Kan man inte bara få snabbspola framåt. Man är så trött att man undrar om man någonsin ska bli pigg igen. Riktigt smart att lägga upp en strategi. VIlken snygg klocka du har på bordet förresten. Tjusig som attan.

Ja du vem faller inte för en smart man som accpeterar sin kvinnas soptunna...det är väl givet. Nu ska jag bara få honom att accpetera att han måste följa med och hämta hem mitt nästa projekt imorn. För 390 kvadrat vansinne räcker tydligen inte som projekt i mörkret.

Ha de bra
Kram kram

envilsenloppa sa...

Ja , jag kan bara hålla med , det är en sån himla tyngd i det mörka just nu så det knappat går att andas .
Jag tror man ska ha några hus runt om i världen och sen utifrån vilken årstid man är sugen på så åker man bara dit .
Fast då får man ju ha ännu fler anteckningsblock och fler rum att gå runt och inventera ....
Ja det vet i gudarna ...
Men det är ju en viss charm i allt ändå :-)
Storkram /Lotta

Änglahem sa...

Kvällens Karin,

Sa vi inte att vi skulle gå i ide, hade varit så mycket enklare!!! Tycker att dagarna är sååå jobbiga, mörkt och eländigt, håller med dig helt. Men ditt lilla ljusbord lyser ju så fint för dig. Hatten (cowboy?) har Wolf den när han inte vrooomar omkring i sin biiil?!

Nu måste jag gå och nana!
Natti söta Karin
Kramar
Ulrika

Lilla Blanka sa...

Ja det är tungt nu..vädret känns ju hopplöst tröttsamt..det känns som om det har varit novembermörker från september fram till nu..och det lär väl fortsätta en månad till i varje fall huuu..
Ja det äär en bra taktik, att gå från rum till rum som du säger o skriva ner allt som behöver göras, det känns på nåt sätt lättare att få de där små irriterande sakerna gjorda också då, de som oftast inte tar så lång tid eller är speciellt dyrt eller svårt, men av nån anledning aldrig blir gjorda.. Lycka till!
Kram vännen
Mia

Ann-Catrin / finthemma sa...

Ja du... visst är det kämpigt... mörkret ligger som en mörk matta över en.. fast just nu här i Stockhom är det något ljusare idag...just nu ska tilläggas..rätt som det är mörknar det och regnet kommer igen!
bra tips det där med block och penna.. då blir allt så mycket tydligare.. det är sååå lätt att bli hemmablind.. den där listen som inte blivit målad på 3 år.. eller någon eländig pryl som bara står där.. och ser ful och malplacerad ut!.
Haha Victoria..ja du det är så tragiskt med alla vackra flickor.. tänk vad fina de skulle vara utan all silocon och skit!
Tänker på britt Ekland nu när mans ett henne på Stjärnorna på Slottet..ohh vad vacker hon var. Tänk med vilken värdighet hon hade kunnat åldras.. nu ser hon förskräcklig ut!!
Med hopp om en snar vår och LJUS TACK!!
kram A-C

Fru A sa...

Jag kunde nästan ha skrivit det själv - samma sak för mig, när jag var yngre spelade det mindre roll vilken årstid det var. Men på senare år har vintrarna blivit allt tyngre att ta sig igenom och en liten vinterdepression har börjat att smyga sig fram för att angripa när man minst anar det..... Senaste dagarna har jag liksom du roat mig med att skriva ner ALLT jag vill göra om i en anteckningsbok. *s*

Inredningsgalen sa...

Ibland låter jag mörkret påverka mig, går tex och lägger mig lite tidigare och är kanske inte fullt så kreativ här hemma. Men jag känner att förnyelse och nya projekt håller mig lite piggare. Dessutom hjälper motion och träning väldigt mycket. Trots en längtan att gå raka vägen hem efter jobbet och mysa med hunden så är det betydligt bätte att ta en timmes träning. Sen är jag alltid mycket piggare.

Cattis sa...

Visst är det konstigt att mörkret blir allt mer svårt att stå ut med ju äldre man blir...inte tänkte man alls på det på samma sätt du man var barn och yngre. Inte jag i allafall. Håller helt med om att höst och vår är alldeles lagom mellan ljus och mörker. Vintern är ju så märklig med sina korta dagar. Att skaffa en överlevnadsstrategi var en riktigt bra idé och att dagdrömma om vintern det är toppen ;-)
Ha det och håll ut ~ ljuset kommer!

beas barnslikheter sa...

Jag förstår precis hur du känner...man försöker leta strategier för att ta sig igenom hela långa januaris transportsträcka. Jag älskar ditt strategitänk runtomkring hur du ska ta dig igenom det. Jag har gjort något liknande och det fungerar bra, men jag koncentrerade mig då på ett rum i taget. Det blir ganska mycket faktiskt när man väl börjar skriva, men så kan man då också finna ett rum som man kan "vila" i. Det är viktigt tycker jag, att finna sin egen lilla "oas" i hemmet, om det så bara är en fåtölj och en lampa i ett hörn. :-)

Guldkant På Livet sa...

Ja, denna tid kan vara tung minst sagt, jag hatar jan, feb och mars! De månaderna kunde de lika gärna slopa från almanackan! Inte för att jag ogillar mörkret direkt, jag älskar ju att brassa på med hundra ljus men det är snön tror jag, tröttheten, skrapa bilrutor, vara bylsigt klädd mm, allt är trist..men varma mörka sommarkvällar älskar jag, och hösten är min absoluta favorit! Förvaringsplaner låter bra, jag planerar för att måla kökstaket, verkar stanna vid just planering..förvaring är en katastrof i detta gamla hus!! Härda ut mörkret så länge, snart är det vår igen! Mari.

Kathys Home sa...

Spännande läsning på din sida vill jag lova :)) för oss som tycker om lite skvaller...å vem gör inte det..Jag tror dig, hon var nog MYCKET sötare innan skallpellen, men i den stora världen over there krävs tydligen ingrepp för att man skall vara något. Ja, mörkret...I HATE IT. Jag är så trött på kvällen orkar ingenting, jag vill börja leva igen så jag längtar efter ljuset något enormt..jag skall då börja projekt bygga ut farstukvist...Kram kat.

Sarah sa...

Jag behöver med en överlevnadstrategi denna årstiden. Det är mörkt när jag går till jobbet - likaså när jag går hem igen. Plus att det regnar, blåser och är allmänt vråltråkigt väder ute!
Det är samma med mig, jag längtar alltid efter hösten när det är sommar, jag gillar ju sommaren med men jag är en riktig höstmänniska!
Hälsn Sarah ;o)

Henna sa...

Ja nog kämpar man mot mörkret och tröttheten som kommer med den..så här efter jul så är det svårt att hålla rullgardinerna uppe och gäspningarna är näst intill omöjliga att kväva. Dagdrömmeri är en ypperlig metod om koncentrationen vore mer på topp;-)
Hoppas verkligen att denna åkomma går snart över och inspirationen flödar igen.

Ha det bäst!

Kramis / Anne

Under en vind sa...

Låter som samma hos mig...här blev det idag somriga bilder för jag längtar efter ljuset! Januari och februari är hopplösa månader...nu för tiden är dte ju aldrg nån snö för barnen att busa...dessutom är man nästintill luspank efter alla helger så man kan inte ens shoppa sig gladare...fniss.....
Förvaring kan aldrig bli fel! Lycka till med planerna! Kram!

Marie sa...

Ja, jag förstår dig precis, jag avskyr januari och februari! Många beklagar sig över oktober och november, men jag är en höstmänniska så jag gillar dessa månader. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha för överlevnadsstrategi, men jag har många projekt inomhus som behöver bli avklarade innan våren. För så fort tjälen går ur marken ska vi börja bygga ut huset, och då kommer det inte finnas någon tid över till småprojekt inomhus. Bra tips att gå från rum till rum med block och penna, blir väldigt konkret då vad som behövs göras.

Ha det bäst!
Kram Marie

Jes/Vita villa vila sa...

Kikar in och säger hej :)

Mysig bild du visar! Förstår även vad du menar med att gå från rum till rum med blocket i handen...hm... skulle nog behövas här med!

Stor kram /Jes

Anonym sa...

jag saknar din adress =) kan du maila den till mig i helgen så jag kan skicka iväg din vinst =) hihi
kram//Lie

Änglahem sa...

Hej min goding,

Jaa...jag var väl en aaaningens trött....men jag kunde verkligen se Wolf framför mig med cowboysarhatt till häst ute på slätten....!*hihi*

Jaså du har shoppat kläder du?! Vad roligt, blev det bara till barnen eller fick Latara något med?

Hur lång har listan blivit vid det här laget? Nyfiken som alltid...

Natti el...?
Kram
Ulrika

Ann-Catrin / finthemma sa...

Godkväll!
caering ja..jag är ju pedagog i grunden..har arbetat inom omsorgen i drygt 20 är... sen gick jag in i väggen..blev sjukskriven..men jag bröt den efter drygt en månad och började plugga...kände att jag måste bryta.. och för ca ett halvår sen efter startade jag firma.. och nej man får inte stå hemma i sitt hem..jo kanske förresten..men det är så extremt mycket regler..nej jag har ett cateringkök..i närheten som jag använder. cupcakes..nej de var bara ett litet hemfix.. för hemmabruk.
jag hoppas det är lite ljusare väder hos er imorgon...vi hade faktiskt lite sol...i ca 10 min,hmm
stor kram A-c

HannaH i Det stora grå huset sa...

Oj, du menar nog bl a mig angående maken och V.S! Vill bara säga att jag INTE tog det så alls, utan skämtade bara. Precis som jag antog att du gjorde i det du skrev.
Hoppas att det är ok!?

Låter som en bra idé att gå från rum till rum och göra en lista. Ska ta vara på den ideén !

ha det gott!
Kram Hanna i det andra grå...

Noralill sa...

Hei igjen! Det er som eg skulle skrive det sjølv. Eg er som du, lengtar etter mørket når det er for mykje sol, og kan godt klare litt sol når det som mørkast. Men eg trur det er viktig å nyte kvar dag som den er, tida går fort nok...lurt å gå frå rom til rom for å finne ut kva som trengs (det skal eg jammen gjere òg)...Eg tok ein anna vri, eg gjekk frå rom til rom og tok bilete av det som inspirerte meg i kvart rom, så kunne eg nyte fine bilete etterpå...Ha ei fin helg! Klem

Marie sa...

Hej Karin!
Vårat hus är inte så stort, tror det är på ungefär 125 kvm. Det ser dock väldigt stort ut utifrån för huset är väldigt högt med valmat tak. Det vi ska bygga ut är hallen, som det är nu har vi nog Sveriges minsta, tror inte den är så mycket mer än någon kvadratmeter. Så det blir en större hall som också kommer att innehålla en trappa ner till källaren och tvättstugan. Som det är idag måste jag först gå ut, öppna ett par otäcka typ jordkälledörrar, gå ner för en trappa och sen komma in i världens sunkigaste tvättstuga. Så i samband med utbyggnaden så ska även tvättstugan renoveras, hoppas att jag sen ska tycka det är jättekul att tvätta, haha!

Ha en toppenhelg!
Kramar Marie

Ulli sa...

Jag är inte heller någon vän av mörker. Längtar till våren! Jag tyckte det var en bra ide att gå runt i huset och skriva upp projekt att göra. Det ska jag göra! Listan lär bli lång.

Ha en bra dag!
Kram Ulli

Petra Bloggar sa...

HÅLLER med!!! tur att man har vitt som favorit inredningsfärg (försöker vara positiv) för det måste ju vara hopplöst mörkt hemma hos folk som har vinröda väggar *huuu* ;-)
nä välkommen vår säger jag! =)
och du....byrån var absolut lovley!

kram

En inredoholic sa...

Jag förstår precis vad du menar. Smart det där med att gå husesyn och skriva upp allt som behövs göras.. lite roliga projekt att se fram emot.

Ska nog göra detsamma...

Hua vad jag far illva av mörkret.

Kram

Grindelunda sa...

Det verkar som om de flesta känner sig nerkörda i skoskaften för tillfället. Men idag kom solen till oss, och jag väcktes till liv som ur en lång dvala. Jag var ute med yngsta dottern på skridskobanan och bara njöt av ljuset. Nu vill jag sannerligen ha vårvinter här i Jämtland. Ha en bra helg. Kram Gilla

Evelinas hus sa...

Smart, det kanske är så man ska göra. Inte nog med vanlig januari depp, jag har börjat jobba också :).
Hoppas du har en bra helg.
Kram Caroline

MiaMaria sa...

Det är bara snön här man saknar då skulle det bli ljusare....men här regnar det bara.....

Miamaria

katarina sa...

Men Karin:)
JAg tror jag anammar din ide med blocket o pennan i morron, ler*
Det lät alldeles jättebra tycker jag, kan nog oxå börja med just förvaring:)

Ha en toppensöndag !
Kram
Katarina

Henna sa...

Tack :-) Visst är det härligt med mysstunder, tänk..bara att lyssna på musik tillsammans och digga ihop är ju så kul! Mysiga stunder och glädje till er båda :-)

Kramis

faster atta sa...

Låter som en bra strategi! Själv tycker jag om den här årstiden , men jag har all förståelse för de som inte känner som jag... ti-hi...

Guldkorn i min vardag! sa...

Jag brukar titta på klockan vid tvåtiden o tänka -ja för tre veckor sen var det mörkt den här tiden ljuset segrar till slut. Men det är dom du säger att lite snabbspolning vore alls inte dåligt.

Vårt lilla hem sa...

Ha en fin söndagskväll!

Kramis, Jenny

Snäckornas sjö sa...

Dear Dot!

Jag tror att det är någon som har slagit mig i skallen med en klubba...har inte orkat någonting! Inte ens att blogga. Du visar fina bilder i alla fall.

I dag hade vi sol länge, och vad gör jag. Somnar!! Inte ens hunden är pigg...

Får inte heller hem de stulna kvinnorna, men kan se hela ändå på datorn. Crappy kvalité, men jag är inte kinkig!

Hoppas tröttheten försvinner för oss alla snart, så man kan ta itu med sitt liv och slippa denna zombie-liknande tillvaro!

Kram på dig!/ Spot

Ann-Catrin / finthemma sa...

Oh... fasen vad jag har sovit illa inatt...och nu är jag uppe med tuppen oxå...kändes som någon var i vårt sovrum...om det nu var du eller någon du skickat dit så SLUTA ÖGONABÖJ!!! Jag måste få min skönhetssömn....
kramar Ann-Catrin