torsdag, januari 31, 2008

Färgexplosion

Sinnesrum, smaka på det ordet! Visst låter det behagligt? Den som arbetar inom vård och omsorg känner kanske till sinnesrum redan. Det är ett rum inrett för att antingen stimulera eller ge avkoppling till bland andra vuxna och barn med särskilda behov.

I takt med att alla ytor i vårt hem blir vita känns det lite som om vi bor i ett enda stort sinnesrum. Nu när det är hög tid för en make over av minstingens rum funderar jag därför på att låta hennes utrymme bli raka motsatsen till övriga huset. Hon behöver stimuleras att leka, något som hon har svårt för på egen hand. Hennes autism gör att hon inte alltid förstår hur saker ska användas.

Better Homes and Gardens sajt hittade jag de här bilderna och jag har god lust att göra något liknande av dotterns rum, men anpassa det till en snart sexårig liten tjej. Förbered er på en färgexplosion :-)




Vad sägs om det?
I morgon är det fredag, så jag passar på redan nu att önska er en trevlig helg!

45 kommentarer:

Hanna sa...

Härliga bilder...go color! säger jag...det är ju underbart. Speciellt för barn. Man kan ju ha lite gammaldags fastän man har färg...blir nog kanon...ska li så kul att se vad det bliver....spännande litet projetk du verkar ha uppe på övervåningen med det lilla rummet. Så mysigt.
Ha de gott
kram kram

husnummer30 sa...

Supermysigt! Tänk en sådan sänghimmel - det kommer att bli jättebra.

Ha det bra! //Jill.

MiaMaria sa...

Verkligen färger att gotta sig i!

Ska bli kul att se vad ni bestämmer er för.......KAn tänka ett detta älskar din 6 åring....

Trevlig helg!
Miamaria

Sarah sa...

Hej! Känns lättare att få till ett tjejrum. Jag har ju två pojkar och hur vi än tänker och gör blir det ändå inte riktigt som vi tänkt. Noahs rum är vi mest nöjda med. Vi köpte Wallies, tapet som går att ta bort ganska lätt, i form av en riddarborg, drake och riddare. Men Isaks rum känns trist! Ha en skön helg, kram

Millygarden sa...

Ja nog ska det vara färg åt barnen! du har helt rätt i att det bör inspireras till lek! Lycka till med er Barnrum!
Kram Marina

Lisas torp sa...

Ljuvliga bilder för en liten prinsessa!
Så klok du är som tar detta med färger på allvar! Det ligger mycket i detta, och vilka underbara kombinationer du visar här!!!

Lycka till!

Kram

Lisa

mittiminvillervalla sa...

Härligt är ordet! ;o) Jag tror vi också behöver lite färg mellan varven för att sedan återgå till det lugna och ljusa :o)

Färg sätter lite sprutt på blodomloppet helt klart!

Helhärliga bilder som man blir glad av! Nästan så man vill bli barn på nytt ;o) (Fniss! som om jag någonsin slutat vara ett!)

Kramisar Monika

Ann-Catrin sa...

hej goa karin!!
jag tycker du tänker så rätt..färger stimulerar.. eftersom jag varit pedagog i alla år har jag varit med att inreda sk upplevelserum.. men då ofta för gravt funktionshindrade barn. När man haft ett barn i ett sånt rum och ser njutning och glädje i deras ögon.. barn som ofta inte kan uttrycka sig.. blir avspända och glimten i ögat kommer fram.
Underbara färger du bjuder på... så rätt¨, så vackert!!
Många kramar och du ha en alldeles underbar helg med din familj
Kramar A-C

Änglahem sa...

Hej Karin!

Nej, jag har inte glömt bort dig, men jag är hemma med sjuka barn och har inte mått toppen själv. Men nu hoppas jag att stormen tar med sig alla baskilusker, värk och keligt humör.

Din idé om minstingens rum tycker jag låter jättebra. Ser så härligt ut!! Jag vet att mina barn tycker att det faktiskt kan blir för mycket vitt så de har faktiskt färg i sina rum. De måste ju få utvekla sin egna smak. Ur stimulations aspekt måste ju alla dessa härliga färger vara väldigt positivt. Nu är jag bara en liten enkel lekman...

Ha en mysig torsdag kväll!
Kraaaamaaaar!
Ulrika

Lilla Blanka sa...

Karin, jag tror det kommer bli alldeles underbart och dottern kommer bli så glad av ett sånt piggt och glatt rum..! Det ser ut som en vårbukett eller nåt, eller godis, hursomhelst så är det sånt man blir glad av att se på eller vistas i, så det kommer bli perfekt helt enkelt :) Sänghimmel är såå mysigt..min dotter har en och hon älskar den :)
Kramar
Mia

meyasboning sa...

Hej Karin,
Här kommer lite tips från mässan jag var på nyligen. http://www.jabadabado.se/ och http://www.goda-fen.se/.
Det blir säkert bra vad ni än väljer. Visst finns det väl ett sinnenas hus i Uppsala? Lycka till, och ha det bra.
Cissi på Meyas Boning

Marie sa...

Jag tycker absolut att dottern ska ha färg i sitt rum, det har mina också. Jag jobbar som förskollärare ( när jag inte är mammaledig) och jag kommer ihåg när jag gjorde praktik under utbildningen att jag var inne på en avdelning för bara autistiska barn och kikade. Kommer jag ihåg rätt ( för det är nog 16 år sen) så var rummen målade i olika härliga lugna färger som grönt, gult och rosa. Färg stimulerar!

Hoppas ni får en riktigt härlig helg!
Kram Marie

Guldkorn i min vardag! sa...

Supernice, lite färg behövs just nu, mitt lilla barnbarn hon gillar rosa just nu, jag köpte henne en rosa sänghimmel som hon blev jätteglad för.Trevlig helg
Kram Ulla-Bella

Evelinas hus sa...

Ja barn tycker ju inte lika mycket om vitt som vissa mammor :). Jättefina färger tycker jag.
Trevlig helg till dig med.
Kram Caroline

IKT i min vardag sa...

Du är på helt rätt spår! Färger ger kreativa barn.
Tycker att det är fint med en neutral bas i ett barnrum och sedan färgsätta med färg i tyger, mattor, kuddar och lampor. Min son har ljusblått och lime i sitt rum tillsammans med en ljusljus beige nyans på väggarna. Alla leksaker är färgsättare i sig.....
Hördu! Jag har tävling, ska du inte vara med?

Kram Linda

Radhusdrömmar sa...

Wow vilka färger! Men det ska vara lite färg i barnrum tycker jag.

Ha en bra helg!

Kram Jo

Karin i Villa Grå sa...

meyasboning/Cissi: Nämen HEJ! Vad kul att du lämnade en kommentar!

Vet du vad, det suger en aning i shoppingtarmen så vi lär ses framöver ;-)

Kram!

Karin

Stämningsfullt sa...

Hej!
Jag tror att det blir jättebra med lite mer färger i lillans rum. Färger är ju stimulerande.
Jag tror att ni skapar ett alldeles perfekt rum för henne!
Kram!

Hanna i Det stora grå huset sa...

Det tycker jag att du gör helt rätt i! Tycker absolut att färg är rätt för barn! Har inte speciellt vitt eller gammal stil (men däremot begagnat! ;-)) till mina barn. De får ha det de tycker om i sina rum.
Fina bilder, ska bli spännande att se vad du gör!
Kram Hanna

Vårt lilla hem sa...

Så härligt och glatt rum, underbart! Tänk om man haft det som liten, då hade man vart toklycklig - rena drömmen! :) Och jag måste erkänna att jag fortfarande är svag för färger, och vill inte ha ett hem helt utan färger.
Jag har absolut ingen egen erfarenhet av autism, men kan tänka mig att färger ökar aktiviteten och kreativiteten hos barn, och hos vuxna med för den delen. Färger är ju också ett sätt att uttrycka sig, många sinnestämningar kan ju beskrivas i färger. Spännande att se hur det blir i rummet och jag hoppas så att din dotter kommer trivas i det! :)

Jajemen, förebilder på kaminen utlovas :)

Kraam och godnatt :)

Jenny

H ennA sa...

Visst piggar det upp med färg, och i barnrum så kan man verkligen ta ut svängarna :-)

Trevlig helg Karin!

Kram Anne

Min Lilla Vrå sa...

Härliga bilder och färger till ett barnrum. Har kikat igen hela din fina blogg:-)
Ha en bra Fredag:-)

faster atta sa...

Underbara bilder med härliga färger! Lilltjejen kommer att få ett superfint rum!

Lotta "EnVilsenLoppa" sa...

Underbara bilder !!! Har ni varit på Balders hus i norrtälje ? Det är en skola för föståndshandikappade och där har de ett sinnesrum , med mycket olika ljus och andra effekter , så läckert !!
Vi jobbar lite så på min förskola oxå , med inredning och miljö som den tredje pedagogen som det kallas . Inreder rum efter barnens behov , som de har just nu !! Föräldrarna blir alldeles svettiga för det görs om ofta ! Ett ställe som dock får vara där det är , är vår enorma atelje´ som ligger mitt i huset med över fem meter i tak tror jag och den är så bra !!
Fanns Lugnet , medans du bodde kvar i BH ?? Tänk om våra Mammor jobbat ihop föresten , en av mina kusiner har jobbat där på posten oxå , Marie !!
Ha en nice helg !! Jag har legat nerbäddad sen i onsdagkväll , halsont och febrig , men nu lite bättre !
Mucho amore !! Lotta

Maria sa...

Jag fick nog en färg överdos! Perfekt till ett barn rum! Med vita möbler är den sedan super lätt att ändra väggarna efter had.

Anonym sa...

Vilka härliga bilder.Barn älskar ju färg så är det. Det är ju väldigt intressant det här hur man påverkas av olika färger.Lycka
till med minstingens rum.KramKatta

Maria sa...

I en liknande miljö skulle säkert din dotter stortrivas !!

Ha en skön helg!!

IKT i min vardag sa...

Lycka till i tävlingen tjejen!!!

Kram Linda

Anonym sa...

Alla tummarna upp för den idén :-))
Vi har det så hemma hos oss, barn med eller utan autism behöver färger. Dotterns rum ser ut som en regnbågsexplotion vars rosa nyanser är något överdrivna :-)
Det är riktigt härligt att smyga in där ibland och bara sitta och njuta,känns lite som man är inne i en tecknad film :-)
Ät gott i helgen
/Rebecka

White Season sa...

Oj vilka härliga färger. Även om jag mest smyckar huset i vitt så är det underbart med alla dessa färger. Ska nog ta in lite pasteller i mitt vårhus nu :-) Trevlig helg, Kram Malin

Jes/Vita villa vila sa...

Sprakande färger - härligt till det vita :) Man blir verkligen glad av det och i skön kombination till lugnets vita tror jag det blir toppen i ett barnrum!

Önskar dig en jättefin helg! Tack för mysiga inspirerande bilder.

Kram! Jes

Anonym sa...

Låter som en bra tanke med en färgexplosion som lockar fram glada tankar och lek :D

ChatrinesLiving sa...

Så fine bilder!
Hærlig med farger! Man blir jo så glad av det!
Ha en super helg!
Klem:)

mittiminvillervalla sa...

Hej på dej!

Tittar bara in för att säga trevlig helg till dej :o)

Springer runt här bland alla mina projekt så jag hinner inte riktigt med här ;o)

Kramisar till dej!

Monika

Goa sa...

JA...tror att jag också skulle behöva ett glatt färgrum!! Man blir superglad av bilderna! Det är så himla mysigt...jag gillar!
Har idag kommit på att en pannlampa ska få lysa min tillvaro tills våren kommer på riktigt! Jag och pannlampan i en sån färgsprakande miljö...underbart tror jag!
Annars hoppas jag att livet leker...hur går det m. körkortet?! Alltså nu vill jag med!!!!
Massa kramar till dig...alltid!

Solsjö - Under en vind sa...

Härliga färger!!!!
Passar så bra i ett barnrum!

Fortsatt skön och mysig helg! Stor kram!

Tidsmästarinnan sa...

underbara bilder, det blir ett kanonrum åt minstingen!
Kraaam

Lisas torp sa...

Tack för support och stöttning!

Ha en jätteskön söndag!!

Kram

Lisa

Guldkorn i min vardag! sa...

Måste kolla in på din färgexplosition igen, tycker att det är ganska härligt, hoppas att du kan se bilden(bara en) nu.
Kram Ulla-Bella

IKT i min vardag sa...

Hejsan på dejsan!
Hoppas helgen har varit bra. Sitter själv och känner lite ångest över att det är måndag imorgon. Helgerna går så fort! Jobbar iochförsig bara fyra dagar och sedan är det sportlov då vi åker till Spanien. Ska nog inte klaga iallafall...

Hoppas att du har haft en skön helg och fortsatt söndagkväll.

Kramar Linda

Nygammalt sa...

Tycker det låter som en fantastisk idé! Där kommer hon att trivas!
Kramar till dig och lilla tjejen.

Jes/Vita villa vila sa...

Kikar in & ser vad du har för dig! Njuter än en gång av vackra bilder & färgsprakande inspiration :)

Kram!

zandrisens.blogg.se sa...

Oh så fint! Dottern 4 årsåg bilderna och blev eld och lågor :-D

Elisa Day sa...

Vilka härliga färger! Tycker om starka färger. Så det blir nog jättefint i din dotters rum :)

www.minochmammas.blogspot.com sa...

Så underbart med alla vackra färger. Blir sådär sprittig som när man är nykär:-)