onsdag, mars 05, 2008

Är jag en städnörd, tro?

Jag älskar städning! I teorin, alltså. Något av det bästa jag vet är att lusläsa präktiga texter om hur ett hem bör organiseras och om hur man håller det skinande rent på bästa sätt.


När inspirationen i form av böcker inte räcker till finns massor av roliga, amerikanska sajter. En av dem är Organized Home. Kvinnan bakom nämnda sajt heter Cynthia Townley Ewer och hon har skrivit boken House Works:


House Works är en glättig, pastellig bok som visar softade bilder på lyckliga kvinnor som ler brett när de tvättar, viker lakan enligt bokens instruktioner och tar hand om städningen. Min tanke är att även jag ska flina lyckligt när jag väl uppnått samma visdom som de uppenbarligen har :-)


Det är inte dumt alls att i tanken ha städschemat klart och att alltid ha ett glänsande hem i perfekt ordning... Drömma går ju!


I hopp om att uppnå den drömmen har jag haft otaliga städscheman, lagt små lappar i burkar där jag dragit dagens "måste" och listor i all oändlighet. Gör man inga listor själv finns sådana att hämta på nätet. Vad sägs om städningens periodiska system, till exempel? Det hittar du här!

Kruxet är att jag aldrig nöjer mig med att städa. Vi bor i ett stort och svårstädat hus där decenniers målande har lämnat skrovliga ytor på lister och dörrfoder, där det finns gott om vinklar och vrår och där vår ständigt pågående renovering bidrar till röran och dammet. För att hålla jämna steg med röran gäller det att vara rationell och smart och bara ta itu med eländet. Men jag lyckas inte! När jag städar blir jag aldrig klar, för jag bara måste flytta runt prylar och möbler. Eller som igår, när jag gick lös på en hallvägg för att se om det gick att göra något roligt med det som fanns under. Så här såg en av väggarna i hallen ut efter att maken hade ryckt in och tagit över mitt rivande...

...och under tiden stod källardörrens foder i andra änden av rummet och väntade på att sättas på plats igen. De står där fortfarande. De framtagna brädorna har målats en gång och det lär ta flera dagar innan målningen är klar.

En vacker dag råder ordning och reda och då ska jag sträcka ut mig på soffan och bara vara, som Pelle. Pelle läser inga böcker om städning, han bara fäller en massa päls - och bidrar på så sätt till våra dammråttor...


Sonen blev glad åt gratulationerna efter skyttetävlingen! Det lutar åt att han visserligen besöker frisören, men att det bara blir en finputsning :-)

Kram på er!

35 kommentarer:

Liten Bod sa...

Jag är likadan! På pricken! Skriver långa att-göra-listor, köper fina förvaringslådor mm :) Inte blir det så mycket mer ordning för det, när mina "projekt" står överallt i huset... Jag säger som Roseanne (gammal TV-serie)- Ursäkta röran, men vi lever här! Kram, Tina

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Som fd "städkärring" med nuvarande tjänst som NO-lärare borde ju periodiska städsystemet tilltala mig... hihi...

Men jag föredrar nog att lägga mig ner som er gulliga katt och bara ta det lugnt... Här känns hopplöst att städa. 200 kvadrat hus som sekunden efter jag städat klart lyckats blir rörigt igen...

Jag säger bara 4 barn....suck

Kram Annica

Solsjö - Under en vind sa...

Det passar mig att läsa om städning idag...har hållt p hela dagen med lite undantag för studsbollstillverkning med barnen och lite annat mys....Har putsat 5 fönster så 3 till + hela verandan kvarstår...på nedre plan! Sen väntar hela övervåningen också...Passar på att damma, dammsuga, torka golv och plocka..plocka...plocka....

Hoppas att du haft en skön dag! Kram!

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Ne usch..nu påminde du ju mig just om att jag måste städa här..o jag som satt o blogga i skönan ro;)

Ja...jag älskar att ha ordning runt mig..o rent..mår så dåligt annars..o just nu är det fullständig kaos här hemma...dammigt o rörigt!!!Roligare att sitta o kolla på alla vackra hem på bloggen ju...

...nix..nu ropa visst dammsugaren på mig..måste kila;)

Kram Millan

MormorRuthsAnn sa...

Vad duktig du ändå är!!! Listor och böcker...ojojoj, jag typ städar när det måstes...inga listor här inte. Dock så finns det kanske lite osynliga listor som att tvätta fönster två gånger om året, städa ur kylskåp lite då och då, frosta av frysen ja du vet....
Jag har försökt att få min lilla killes hår att bli så där långt som din sons, men det blev svinto-hår bak i nacken och kamma honom var inte poppis så det fick bli att ta fram saxen, kanske när han blir lite äldre.

Kram Ann

Stämningsfullt sa...

Hej!
Ja, tänk att det är så! Man drömmer om ett väsltädat skinande rent hem :) Sen bara måste man fixa och dona hela tiden , det tar aldrig slut! Och mitt i renoveringskaoset går man och retar sig på att det är stökigt, haha.
Jag måste erkänna att jag mår dåligt när det är stökigt och skitigt hemma hos mig... men lika dåligt mår jag om jag inte får fixa med något....Knäpp man är :)
Ha en bra kväll.
Kram!

Änglahem sa...

Hejsan Karin,

Var det dig du skrev om?...aoch jag trodde en stund att det var om mig*fniss*. Hjälp vad det låter likt mig, kan inte bara "Lätt"städa utan det blir alltid så ingående och omflyttningar av både det ena och det andra. Det ska dammas och dammsugas och våttorkas...jaa listan kan bli lång! MEN jag börjar inte riva ner väggar*tihi* du är väl bara för kul du!! Ska bli skoj att få se senare!! Hur går det med bibblan förresten? Nyfiken....!!!

Ha det så gottigt bland målarpenslar och ...var det dammråttor...eller var det kattråttor?!

Nåja, Kraaamaaaar
Ulrika

IKT i min vardag sa...

Nja listor sitter jag inte och skriver innan jag städar men däremot punktar jag upp saker i skallen, steg för steg. Tyvärr orkar jag inte alltid hela vägen... Jag som är jungfru borde ju vara mer pedant än jag är. Jag fuskar lite. Kan hålla snyggt på ytan (plockar och torkar mest hela tiden) men titta för jösse namn inte in i mina skåp!! :-0 Då kan du få det ena eller det andra i skallen! VILL gärna ha ordning i skåpen oxå och ger mig ibland i kast med det, för det ger onekligen en skööööön känsla när man vet att det är ordning och snyggt överallt. Men som sagt man ska hinna leva också så jag nöjer mig nog med mitt halvpedanteri och lägger mig på soffan istället.
Förresten...är det någon mer än jag som passar på att städa på golvet medans man sitter på toaletten?

Kraaaam Linda

Kate sa...

Sådan är jag med!
Fast det ligger lite i perioder och nu när jag inte har ett eget hem längre så kan jag ju inte göra så mycket åt själva "omdirigerandet" längre utan bara städa där det syns och behövs! :)

Glömde att gratulera till sonens pallplats!
Vad kul! :)
Svårt med killar i den åldern och frisyrer, det ska ju vara "inne" också! ;)

Jag har en del inredningsböcker i mitt förråd, har aldrig följt dem då jag bott i lägenheter och känner att det behövs ett hus så att jag kan riva var jag vill för att få det rätt..men ngn dag så kommer de fram!
Samlar på mig en herrans massa kokböcker, tycker att det är så otroligt kul att läsa recept och titta på bilderna och på senare år har de ju börjat att göra dem så otroligt snygga så jag kan stå i bokhandeln ibland och bara dregla..aning pinsamt ibland men det är ju bara att titta över sidan till hobbyhörnan där de andra nördarna står.. ;)

Marie sa...

Jag älskar att göra listor av alla de slag, dock inte om städning!!!! Jag är en riktig plockmänniska, plockar nog konstant hela dagarna, hihi. Vill gärna ha det snyggt och prydligt, vilket inte är det enklaste när man renoverar och har två småbarn, hihi. Men jag är inte en sån som dammsuger varje dag och öppnar du min garderob så ramlar innehållet nästan över dig!

Ha en bra torsdag Karin och städa lugnt!
Kram Marie

Ps. Dekoratör? Näää, jag är förskollärare!

Guldkorn i min vardag! sa...

Tänk förr när dom skulle mangla, vika och krusa örngottsbanden innan dom lades in i linneskåpet,
tur att vi iaf. slipper det fast nog var det fint kan jag ju tycka..
Skulle önska att jag kunde hålla mej till ett städschema men tyvärr är jag av den sorten som alltid hamnar på en annan avdelning beroende på vilken hjärnhalva som får bestämma.
På något konstigt vis blir det alltid den delen som gillar de trevligare sakerna.
Men när jag då lika sätter igång vill jag helst att det ska gå undan medan ilet liksom finns där.

Sen tycker jag faktiskt att sonens frisyr inte alls var så dum lite finputsning bara hälsa honom det.

Kram Ulla-Bella

lottens vita och gröna sa...

halloj jag har ikväll sett ett prgram på 3an, rent hus...de åker hem till "gris"familjer, jag lovar, det var åckligt, min son började må illa- efter det får man lite distans. jag gillar mer organiserng, hatar när daker inte har nån plats..kram lotten

Vårt lilla hem sa...

Du är ju världens raraste Karin :) Glad jag blir av dina goa kommentarer :)

Ännu ett härligt inlägg! Hoppades på de nu innan jag ska knyta mig för dagen :)

Och jag säger bara wow, vilken städorganisatör (fick jag med alla bokstäver nu?) du är! Jag blir helt impad! Jag gillar att städa och framför allt gillar jag känslan när det är klart - rent och härligt! Då känner jag mig helt uppfriskad :)
Bäst är om jag är lite under press, t ex att nån ska komma, när jag städar, annars tar det en eeeevig tid. Jag börjar med det enkla och så slutar det med en totalstädningen där jag irrar runt som en yr höna och gör allt på samma gång :)


Sovgott och ha en fin torsdag vännen!

Kraaam! Jenny

Ann-Catrin sa...

Hej vännen!!
Alltid så rörd av dina fina kommnetere av dig... och du vet ju jag alltid läser dom flara gånger.. så jag rikigt kan gotta mig""
Du det där med städning... här är det precis likadant.. jag har provat alla varianter från mutor till stränga straff.. man jag vet inte.. det har inte funkat hittills.
Svårstädade hus..jo ag tackar jag, det är priset för ett gammalt och charmigt ställe att bo på. Vi lånade ett sprillans hus för några somrar sen.. gud vad jag njöt av all renhet.. inga trösklar och snirkliga lister, då var jag på vippen att vilja köpa ett nytt..men bara på vippen för trots allt så gillar jag den gamla charmen.. den finns inte i nya..inte på samma sätt!
Din underbara bild på Pelle.. oh vad jag njuter när jag ser den...han ser ju för härlig ut!
Otroligt vilken samling med böcker du har... blir väl en hel hyllrad i sért bibliotek sen!!!
Störtsa kramen till dig min favorit bland alla!!
Kram o godnatt Ann-Catrin

Lotta "EnVilsenLoppa" sa...

Men kära Karin , de vet du väl att de som har ett rent och prydligt hem har inget roligare för sig !
Nej läs du dina böcker och njut av det , herregud du har ju barn , dom måste väl träna ;-)
Och varför alla dessa kattor ....?
Ha det gott ! Löv !

White Season sa...

Du är så snäll och rar, tack snälla för dina alltid så smickrande ord, jag blir så himla glad och du som har ett fantastiskt fint hem. Jag blir just nu tokig på denna gegga sörja, min stora leonberger drar in så mycket skit på våra vitsåpadefurugolv, hade jag vetat vilket jobb det var med det golvet förutom att det är snyggt då så hade jag aldrig lagt det...mina tre katter dom är oförargerliga, lite hår bara :-) Hu städa ihjäl sig det kan man, men ack så tråkigt det vore.. Kram kram o ha en fortsatt bra vecka Malin

ChatrinesLiving sa...

Noen slike bøker hadde jeg trengt ja... Jeg liker ikke vasking, å gjør det altfor skjeldent.
Jeg tror faktisk "resten" av familien min også hadde behøvd slike bøker;) hehe.
Jeg har egentlig planlagt å vaske huset i helge, og få ryddet opp her og der;) Så vi får se hva det blir til:)
Ha en finfin dag!
Klem fra chatrine:)

Elzie sa...

Som du märker är du inte ensam. Jag har fått ytterligare en sak som "stör" när jag ska städa och det är den här burken. Hur det än är, var jag än är och dammar t ex, så hamnar jag här och måste titta på andras bloggar. Kan det vara en sjuka måntro *s*?
Hoppas du har en bra torsdag.
Kram Elzie

Gammalt o nytt 1:12 sa...

HAha jag gör som du ,kan också börja riva i väggarna och det är min man som tar över.
Ska nog ta och göra ett städschema till mina tjejer(pojken sköter sig)
Är less på att städa deras garderober(En har över 50 par skor)

Ska nog göra ett till mig också.
Ha en bra dag
MVH IRENE

Guldkorn i min vardag! sa...

Men hallå där ..jag tycker det går sakta med städningen..hmhmm du har väl inte somnat som katten?
Kramen Ulla-Bella

Malin sa...

Tack så mycket!

IKT i min vardag sa...

Hej vännen!

Den söta korgen hittade jag på en Handelsträdgård här i staden. Den hade inget särskilt märke (vad jag kommer ihåg, för jag var ivrig att få plantera...). Jag tror nog att lite "bättre" blomsteraffärer/handelsträdgårdar kan tänkas ha den. Den kostade 150 pix!

Kram Linda

Tidsmästarinnan sa...

jag känner också igen mig, planerar, vill börja dra och fixa och är otålig... men har övat upp någon sorts tunnelseende för vissa grejor hemma (rätt många!) :-)

Igår satt vi och kollade på "Rent hus" på TV4, och i reklampausen sprang vi upp bägge två och började tokstäda, det kanske är bra med såna program!
Stor kram till dig och la familia!
/Susanne
Pelle är klok.

Evelinas hus sa...

:-) Ja katter har det bra dom.
Vilka fina framtagana brädor! Jag gissar på att dom kanske blir vita.
Kram Caroline

mittiminvillervalla sa...

Yes!

Vi var på samma resa :o)

Just nu kan man verkligen tro att städning är ett avslutat kapitel i mitt liv!;o) Det är nog det minsta jag gör just nu! Jag gillar faktiskt att städa, ibland!

Mitt liv har varit fullt av måstegöralistor och nu har jag fått nog av dessa. Tänk om jag vetat för 30 år sedan att det går precis lika bra utan alla dessa måsten :o)

Skön kväll :o)

Kram Monika

linnea-maria sa...

Och jag som avskyr att städa, för jag vet att när det är klart tar det 5 minuter för att stöka till :/
den där väggen ser väldigt intressant ut. Ska bli kul att se vad ni gör /linnea-maria

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hihihi! Ja du, vem suktar inte efter att bli en sådan städare... Men jag lyckas aldrig heller... Känner så väl igen lappar och städscheman och sedan allt annat som frestar en när man är mitt i städandet... Äh, jag ska bara flytta om lite... Så är det tio resor värre när man städat "färdigt"...

Underbar kattbild... De kan de... Man borde lära sig lite av dem...

Önskar dig en fin helg!
Kram Hanna

Lea sa...

Alltså vad är det med oss kvinnor och listor..jag undrar om män gör desamma tror inte det inte någon jag har träffat i alla fall.
Jag bara ler när jag ser din hög med åtminstone tre titlar som även ligger här hemma.
Kul att du gillade våran udda inredningsidé!
Pelle vilken liten mysgurka det verkar vara, jag VILL också ha en egen katt!
Just nu kan vi inte skaffa katt för grannens katt tycker att vår gård är hans, så det känns som att jaga iväg honom isåfall.
Vilket litet dilemma. Nåja i alla fall ska du ha en jätte trevlig fredag imorgon nu ska jag soooova.
Ha det gott!
/Lea

Lilla Blanka sa...

Min inre bild om hur det skall se ut här hemma..välstädat och fint..bulldoftande med färska blommor i varje hörn..men det är bara det att jag kommer aldrig så långt..blir liksom aldrig klar..börjar med några timmar "Plockning" sedan de lite mer handfasta tagen som dammsugning, tvätt, och disk. Sedan när man tycker att nu, NU börjar det likna nåt, skina och se trevligt ut..jag då är det bara att börja i rum No 1 igen..barnen går fram som små ånglokar, mannen hystar tidningar o kläder överallt, och jag har fått för mig att starta ett nytt prijekt och släpat fram målargrejer eller nåt annat stökigt...hihi, det är bara inse att det taktiskt lever en familj i huset..det är inget utställnigshus och får vara lite kaotiskt då och då...
Gillar dina organisera-böcker..tycker sånt är roligt att läsa, gillar att ha fin ordning på prylarna, etiketter, mappar o sånt :)
Er hall...man ser att den är jättefin trots att det står ett par brädor o nåt verktyg där..
Kissen ser ut att ha fattat det där med njuta av livet :) Sicken liten goding :)
Kramis
Mia

Lilla Blanka sa...

Jösses Karin, du får köra min kommentar genom en grammatisk rättstavnings maskin..jag skriver ju som en kråka..ånglokar???prijikt??? haha

Goa sa...

Hej hjärtat!
Mysigt, roligt inlägg här, som alltid..:)
Tänkte bara viska till dig att jag har fått fnatt o börjat igen...
bara så att du vet..:)
Just nu kändes det alldeles rätt, men jag ska ta det lugnt och försöka njuta...bara njuta!
Vi hörs!
Tills dess "masskramar" till dig!

Englagård sa...

Kul, bara tanken på att städa gör mig trött, jag tror jag gör som din katt och lägger mig i soffan en stund, men jag äter praliner också förstås haha.

Jag har läst en enda städbok i mitt liv och den var väldigt inspirerande så ett tag hade jag faktiskt ett ganska välstädat hem. Men nu är det lika rörigt som förut.

Och som om det inte räckte med röran som jag, och i viss mån familjen, producerar så har jag dragit hem flera lådor med bokföring för att kunna sätta mig in i min nya uppgift som kassör åt en större förening.

Jag tar några praliner till :o)

Kram Karina

Jessan sa...

HAHA! Det kunde varit skrivet av mej! jag är sååå likadan! Med listor och städböcker,feng shui böcker...Skönt att höra att man inte är ensam om att älska att plöja igenom städböcker....Ha en jättefin helg! kramar Jessan

White Season sa...

Du är så söt! Njut av denna härliga fredag det ska jag göra det är min lediga dag med barnen och solen skiner :-) Underbart! Kram kram Malin

Jenny Oak Fae sa...

Vad roligt att du också älskar låten "Lane Moje" !!! :)

Det finns bara EN nackdel med den låten...den är för kort, men sådana är ju reglerna i Eurovision Song Contest...

Kram & trevlig helg!

/ Jenny

<3